Människor
Miljöer och byggnader
Industri
Sjöfart

Kyrkoherde Florins kärleksproblem

Ryktena on kyrkoherde Henrik Florins och Christina Pratanas hemliga kärleksmöten spred sig som en löpeld i Kimito. Man hade sett dem om kvällarna vid Dalkarby träsk och någon visste att berätta att de till och med träffades i kyrkans sakristia. En skandal utan like. De var båda gifta på var sitt håll. Att Christina var hustru till den inflytelserika kronofogden Joachim Gardeling och dotterdotter till biskop Rothovius gjorde inte saken bättre. Florin i sin tur var högt uppskattad bland Kimitoborna, "en präst med besynnerlig vältalighet och god röst att mässa."

Henrik och Christina hade blivit bekanta med varandra i Åbo på 1680-talet. Där de träffades tio år senare utvecklades vänskapen till ett passionerat kärleksförhållande där alla medel tycktes vara tillåtna för att undanröja hindren för ett äktenskap.

Då kyrkoherde Florins hustru avled under oklara omständigheter i mars 1704 väcktes mångas misstankar och då kronogden Gardelin hittades i kvarndammen på sitt gods i Dalkarby ett halvt år senare tog ryktena ny fart. Olycksfallet visade sig vara iscensatt och mordspåren ledde till Henrik och Christina.

Under den skakande och långa rättegången som följde framkom att kyrkoherde Florin genom påtryckningar hade förmått sin systerson att hjälpa honom. Systersonen hade med assistens av sin gravida flickvän och en dräng tagit livet av kronofogden då denne övernattade i prästgården.

Kyrkoherden, Christina och de tre medhjälparna dömdes alla till döden. Florin och de tre som utfört dådet halshöggs utanför Nylands tull i Åbo i maj 1706. Året därpå halshöggs Christina Pratana i närheten av Kimito kyrka. Kyrkoherde Florin erkände sitt brott kort innan avrättningen men kronofogdens fru nekade sin skuld ända in i döden.