Klippdockorna

Bondmor

Bondmor lagar mat till morgonen, dagen och kvällen. Hon härskar över bodarna och ser till att det finns mat och kläder åt alla i huset – och att det räcker året om. Likaså ansvarar hon för ladugårdens djur, dirigerar pigorna och sköter om sina sju barn samtidigt.

Skeppspojken

Skeppspojken hjälper till med enkla sysslor ombord på fartyget och hoppas på att bli matros eller kapten någon dag. Främst arbetar han som kock – han har lärt sig laga mat fast han är 12 år gammal. Simma kan han däremot inte, han tycker det är onödigt.

Bruksarbetaren

Bruksarbetaren arbetar 12 timmars dagar med glödhett järn och i osande ångor. Han bor i ett enkelt rum i en träkasern som ägs av bruket. Om han gifter sig och skaffar barn får han flytta till större.

Skeppsredaren

Skeppsredaren är en man som känner sitt värde. Han kommer från folkets breda lager och har snabbt banat sin väg till rikedom. För att inte riskera för mycket har han ett flertal projekt på gång samtidigt och bygger nya skepp i den takt han hinner. Men sina fina kläder och sitt nyupprustade hus vill han visa vad han går för.