Sagalunds smycken

Leif Ström är ett bekant ansikte på Sagalundgården. Han har utarbetat en spännande kollektion silversmycken, inspirerade av olika ting i Sagalunds samlingar. Alla smyckena är unika, handgjorda små konstverk som är långt borta från dagens slit-och-släng.

Symboliken i de olika dekorationerna kan man diskutera mycket om. En liten text har gjorts till varje smycke, vilket gör att även mottagaren kan bilda sig en uppfattning om historien bakom föremålet. Smyckesaskar i trä finns för också alla smycken.

Vardagliga allmoge-föremål har stått modell för "Kunskapens Nyckel" (på bilden till höger) och "Rikas Kopp-horn" medan "Kvinnodolk" och "Eldslagningssten"  har lokala fornfynd som förebilder.

stennyckel.jpg (9559 bytes)
 

Miner

smyckeminer.jpg (3055 bytes)

Tiden

solurssmycke.jpg (5153 bytes)

 

Koppar-Rikas horn

smyckekopphorn.jpg (3354 bytes)

  "Miner" har hittats på en primitivt mönstrad, gammal härvel, och "Tiden" är en kopia av ett vackert solur i sten från 1679.

Leif Ströms nyaste smycke "Det allsende ögat" är en kopia efter altartavlan i Dragsfjärds kyrka, målad av Fredrik Ellmen 1820-21.

 

 

Silversmycken med lokala fornfynd som förebilder

Den första kollektionen Sagalunds museum gjorde tillsammans med silversmeden Leif Ström är en dolksmyckeskollektion som består av 12 olika smycken inspirerade av en bronsdolk från 1300 f.Kr. Orginaldolken är funnen i en kvinnograv i Långnäs (Dragsfjärd). Den är ett av de finaste bronsföremålen funna i Finland, och finns utställd i Nationalmuseet i Helsingfors. Dolken visar kvinnans status i samhället och skulle vara till nytta för kvinnan också i livet efter döden. Också av dolkfästet, närmare bestämt dolkens ända, har det gjorts en smyckeskollektion. På den svarta bilderna nedan finns dels ett massivt silverarmband, dels ett hänge med sten av kimitomarmor.

Av en eldslagningssten hittad i Strömma har det gjorts örhängen och halsberlocker. Eldslagningsstenar användes för att göra upp eldar på vikingatiden. Orginalet som står modell för örhängena och berlockerna är ca. 10 cm lång. Örhängena är gjorda av kvarts, precis som den riktiga eldslagningsstenen.

 

dolkarmband.jpg (7715 bytes)   dolkorange.jpg (5239 bytes)

Utgående från olika byggnadsdetaljer har en massa smycken kommit till: Reservdelar till gamla hus - smycken

Leif Ström har också gjort en kollektion med Eugeniasmycken

eustenmedaljongb3.jpg (2677 bytes)

Alla smyckena kan beställas från Sagalunds museum el. 02-421738 eller info(at)sagalund.fi

   
  © 2010 Sagalunds Museum    |     Museivägen 7, 25700 Kimito    |     +358 2 421738
Sidan är ändrad senast 19/08/2019