Sagalund ordnar seminarium om självhushållning och vårt gröna kulturarv lördag den 22.10 i Sagalunds museum i Kimito.


Huvud föreläsare är Marie och Gustav Mandelmann från
Mandelmanns trädgård i Djupadal i Sverige, där de producerar allt som är möjligt själva eller tager vad de haver på gården eller runtomkring.

 Deltagar avgift 50€ (Earlybird-anmälning inom september 40€)
Lunch + kaffe 12€
Kvällsfest (ingår middag) 30€  

 

Anmälning via WEBFORMULÄR vid den 14.10    

 

Evenemang på facebook 

 

www.sagalund.fi
www.westers.fi 
www.mandelmann.se


Sagalunds museum: Museivägen 7, Kimito
Westers trädgård: Finnuddsvägen 1255, Kimito (15 km från Sagalund) 
 

 

----  

 

 

PROGRAM


 

9-10 Ankomst, anmälning och välkomstkaffe

 

10-10.15 Museichef Li Näse: Introduktion.

 

 

10.15-10.45 Barnkulturkoordinator Kristiina Tiainen: Hur vi odlar med barn.

 

10.45.-11.45 Regionmuseiforskare John Björkman: Vikten av att vårda och föra vidare vårt gröna kulturarv -exempel från Kurala bybacke i Åbo.


11.45-12.45 Lunch i Cafe Adele12.45 -14.45 Trädgårdsmästare Gustav och Marie Mandelmann: Helhetsjordbruk med odling och boskapsskötsel på Djupadal i Sverige.14.45-15 Promenad till Falla gård


15-15.30 Eftermiddagskaffe i Falla gård

 

15.30-17 Trädgårdsmästare Gustav och Marie Mandelmann fortsätter i Falla gård

 

 

 

 

19.30 Kvällsfest i Westers trädgård hos Gunilla Törnroos. Presentation av trädgården och middag med tema “grönt och nära”.

 


---

 

 

Sagalunds museum på Kimitoön är ett museum som omfattar bl.a. ett friluftsmuseum och två bruksmuseer. I samband med Sagalunds friluftsmuseum finns en aktiv kulturhistorisk trädgård, som grundades redan 1884. Sagalunds trädgård sköts av en anställd trädgårdsmästare, Anna Kamara, som också arbetar i Sagalunds barnkulturcentrum som jobbar med trädgårdsodling med skolelever och dagisbarn. I år utkom en metodhandbok om detta för lärare och skolor "Har du gröna fingrar?". För två år sedan publicerade Sagalund en örtabok i samarbete med Nådendals museum och Westers trädgård ”Medicin, mat och magi, om kloka gummor och örtträdgårdar”.    

 

 

 

---    

 

 

 

Marie och Gustav Mandelmanns bok "Självhushållning i Djupadal" finns också i Sagalunds museiboden.  

Augustnominerad till årets svenska fackbok. Motiveringen lyder: "Följ en Stockholmsfamilj från Bondegatan på Söder som flyttar till landet och blir bönder på riktigt. Ett praktverk i ordets ursprungliga betydelse: vackert, välskrivet och genomtänkt. Ursprung är också bokens credo, retro är bara förnamnet. Inspirerande och instruerande i text och bild där vi bjuds in i en vanlig familjs ovanliga liv."

 

 

---  

 

 

 

Seminariets kvällsfest hålls i Westers Trädgård, som är en ekologiskt och giftfritt odlad trädgård, med anor från de gamla bonde- och skepparhemmanens köksträdgårdar. I trädgården samsas hundratals olika örter, grönsaker och blommor. Till ytan är Westers inte störst, men där hittar du t.ex. fler olika örter än i de flesta andra trädgårdar. I Westers Trädgård är det sköna lika viktigt som det nyttiga. Trädgårdsmästare Gunilla Törnroos är också en av de moderna kloka gummor av "Medicin, mat och magi" boken.

  © 2010 Sagalunds Museum    |     Museivägen 7, 25700 Kimito    |     +358 2 421738
Sidan är ändrad senast 14/12/2017