Byggnaderna på museiområdet utgör kärnan för verksamheten i Sagalund. Här presenteras några av våra mest märkvärdiga byggnader. 

 

FALLA, EN LEVANDE LANTGÅRD

 

 

Falla den levande lantgården är genom ett Leader-projekt 2012-2014 flyttad till Sagalunds museiområde från Pederså i Kimito. Byggnadens rum är möblerade enligt olika tidsperioder: salen från 1890-talet, farstukammaren från 1910-talet, köket från 1930-talet och kamrarna från 1950- och 1960-talet. 

 

Byggnaden är donerad av familjen Meller, som fick Årets Nils Oskar-pris för sin donation 2014. Många lokala frivilliga har varit med i flyttningsprojektet på talko. En minnesgrupp har börjat samlas i samband med uppbyggnaden av interiörerna i Falla. I minnesgruppen diskuteras inredningsdetaljer på lantgårdar i Kimito under olika tider.

 

Sagalunds Barnkulturcenters verksamhet har också flyttat till Falla där det till exempel finns en fungerande vedugn för bakning. Dessutom är Falla också vårt nya "museala vardagsrum". Kontakta info(a)sagalund.fi eller 02 421738 om du vill arrangera något möte eller evenemang i Falla.

Se även http://sagalund.blogspot.fi/.

 

BAGARSTUGAN

 

 

Bagarstugan ligger cirka 1 km från Sagalunds museiområde mot Kimito centrum invid hälsostationen (Vårdbackavägen 4-6). Bagarstugan hade restaurerats av den lokala byggnadsvårdsföreningen Curatio, som en del av ett projekt för att skola upp byggnadsrestaurerare.

 

Bagarstugan omfattar en stor bakugn, en rymlig bastu med en ugn av gammal typ, samt en stor bykstuga och ett kök. Entusiaster för gamla eldstäder, traditionellt brödbak och bastubanade har börjat hitta till Bagarstugan då den är igång. Det har ordnats till exempel bastukvällar i samarbete med den lokala kreativ andeslagen Lalla Vinde, kvinnlig kraftdag med Kuppari-Hanna, matkurs med vilda örter, vedstapelkurs med konstnär Pekka Turunen, Midfulness-meditation och bakning med lokala Marthor. Sagalund är öppen för nya aktörer som vill utveckla nya sätt att använda Bagarstugan. Kontakta info(a)sagalund.fi eller 02 421738 om du vill arrangera något möte eller evenemang i Bagarstugan.


 

 

 

  © 2010 Sagalunds Museum    |     Museivägen 7, 25700 Kimito    |     +358 2 421738
Sidan är ändrad senast 14/12/2017