Museet för skolor


 

Sagalund välkomnar skolklasser i alla åldrar. Vi strävar till att erbjuda skolor friluftsverksamhet som ett komplement för undervisningen.

 

Vi arbetar aktivt med att utveckla Kimitoöns Museistig som en del av kulturläroplanen i kommunens skolor. Museistigen erbjuder skräddarsydda program för varje årskurs och ger skolorna mångsidiga möjligheter att bekanta sig med det lokala kulturarvet både i skolan och genom studiebesök. Programmen är utvecklade i samarbete med skolorna och vi siktar till att ständigt utveckla en dialog om hur Sagalund kan fungera som en resurs i skolarbetet. Museistigen trampas upp i etapper fram till hösten 2019. 

 

Nedan finns information om våra aktuella programpaket. Tjänsterna vi erbjuder för skolor kan skräddarsys och kombineras. Det är även möjligt att beställa mat för grupper från lunchcafét. 

 

Mera information och bokning: 
Sagalund: 02 421738 
Jarmo Kujala: 050 590 4114

info@sagalund.fi 

 

 

 


 

 

PROGRAMPAKET FÖR SKOLOR:

 

Gammaldags skoldag

De populära gammaldags skoldagarna är en tidsresa med drama. Eleverna får först uppleva en lektion i 1800-talets skola och sedan öva kalligrafi med stålpenna som i början av 1900-talet.

 

Tid: 1-2 timmar
Pris: 5 euro/elev + 60 euro för programmet

 

 

 

 

Måttstigen

Praktisk runda i museiområdet med temat gammaldags måttenehter.

 

Tid: 1-1,5 timmar

Pris: 5 euro/elev + 60 euro för programmet

 

Uppfinningsstigen

 

Praktisk runda i museiområdet med temat 1900-talets uppfinningar.

 

Tid: 1-1,5 timmar

Pris: 5 euro/elev + 60 euro för programmet

 

Bakverkstad

Bakning i Falla, i den levande lantgårdens bakugn, i miljö från 1900-talets början.

 

Tid: 1-2 timmar

Pris: 5 euro/elev + 80 euro för programmet

 

 

 

 

 

 

 

Barnens liv under kristiden

Historier och visor i Falla gård. Vi bekantar oss med tre arkivpedagogiska kappsäckar, som berättar om Astrids och Kaspers barndom på landsbygden under 1940- och 50-talen. Uppgifter och pyssel.

 

Tid: 1-2 timmar
Pris: 5 euro/elev + 60 euro för programmet

 

 

Andra tidsresor

Tidsresan tar deltagarna på en resa tillbaka i tiden för en stund. Med en roll från gångna tiders bondesamhälle får man i första hand uppleva hur det var att leva förr. Man får klä sig i gammaldags kläder, syssla med gammaldags arbeten och, för större deltagare, förstå det gamla bondesamhällets olika roller. 

 

Tid och pris beror på programmet enligt överenskommelse

 

 

 Andra upplevelseverkstäder

I upplevelseverkstaden får man koncentrera sig på att "göra med händerna" och lära sig gammaldags arbeten, utan att direkt behöva genomgå en tidsresa. Exempel på vad man kan göra på upplevelseverkstaden: spinna på slända, hyvla pärtor, marmorera, leka gamla lekar, samla växter till herbarium, bygga camera obscura, skriva brev med stålpenna, karda och tova ull, bereda lin, göra halmrep, gjuta tennsoldater, smida spik mm. 

 

Tid och pris beror på programmet enligt överenskommelse

 

 

 

 


 

 

SKOLBESÖK:

 

Kalligrafiverkstad

Man kan även beställa en museipedagog från Sagalund till sin egen skola. I en kalligrafiverkstad får man öva gammaldags kalligrafi med stålpenna. Dessutom kan man också sy en egen penntorkare.


 


 

 

ANDRA MATERIAL FÖR SKOLOR:

 

Kappsäckar

Vi erbjuder skolor att låna arkivpedagogiska kappsäckar. Eleverna kan fortsätta sitt forskande i klassen med forskarväskor som sammanställts av museet. Väskornas tema är "livet på bondgården", "sjöfart", "brott och straff", "skolan förr" och "bruksmiljöer". I arkivväskorna  finns naturtrogna kopior av arkivmaterial, föremål som anknyter till ämnena och förslag på forskaruppgifter. Läs mer om pedagogiska kappsäckar här.

 

 

 

 

Kimitoöns interaktiva historia

Kimitoön och skärgården har en rik gemensam historia. Inom kulturarvspedagogiska projektet förverkligades en interaktiv sida där man får bekanta sig med platser, människor och händelser ur öns olika tidsperioder. Man kan till exempel bekanta sig med sidan innan ett museibesök.

 

 

 

 

 

  © 2010 Sagalunds Museum    |     Museivägen 7, 25700 Kimito    |     +358 2 421738
Sidan är ändrad senast 19/08/2019